Gjett hva de lærte på marin ungdomscamp?

av | 16. oktober 2019 | Fag, Jobb, På land

Nylig var 12 tiendeklassinger fra tre ungdomsskoler i Vesterålen med på OKNN sin marine ungdomscamp. De har opplevd mye og da vi møtte dem, var de fulle av inntrykk og inspirasjon.

av Marianne Lovise Strand

Stemningen var særdeles god inne på lunsjrommet til Nordlaks, der siste del av ungdoms-campen ble avsluttet med kunnskaps-quiz om fisk.

– Imponerende høyt nivå på svarene, sier Marielle Tryggheim fra OKNN som ledet fiskequizen Foto: Marianne Lovise Strand

Fire elever fordelt på tre lag svarte på 25 spørsmål om ting de har lært i løpet av den todagers marine ungdoms-campen.

Kunnskapsnivået var imponerende høyt, de hadde svært få feil.

Dette er jo mer spennende enn å være på skolen, og jeg har lært mye om fisk, sier Batol Al-Kharasany fra Melbu skole.

Å møte elever på samme alder fra andre skoler, var også noe elevene opplevde som fint. Nye vennskap ble inngått.

Campen startet torsdag morgen med omvisning på Sortland videregående skole, avdeling Kleiva. Der fikk de informasjon om både naturbruk og akvakultur-linjene.

Deretter gikk turen videre til Holmøy Maritime i Holmen, der de blant annet fikk oppleve å se hvordan fôring i oppdrettsanlegget datastyres fra et eget overvåkings-rom hos Eidsfjord Sjøfarm. Etter lunsj fikk de en omvisning, og ble imponerte over bygget og arbeidsplassen.

Besøkte fiskebåt

Deretter bare det til Myre, der de besøkte VG2, fiske- og fangst-klassen. Der fikk elevene også prøve seg på praktiske oppgaver, deriblant lærte de å knyte knuter. De fikk også en omvisning i fiskebåten Kystfisk, der fisker Michal Lockert fortalte om båten sin og hvordan det er å drive fiske.

Å besøke en fiskebåt var også stas, elevene fikk dra til Myre og lærte mye av fisker Michal Lochert på fiskebåten Kystfisk. Foto: Marianne Tryggheim, OKNN. 

Digga å dissekere laks

Høydepunktet på ungdoms-campen var å få prøve seg på dissekering av laks. Det gjorde de entusiastiske elevene på RS brygga i Blokken med stor iver, hver minste del ble kuttet og undersøkt.

Torsdag ettermiddag dro vi til Blokken, der vi overnattet vi på RS brygga til fredag, sier Thea Jørgensen, som  liker praktisk arbeid og ikke ser bort fra at hun kanskje kan tenke seg å velge på jobb på en båt eller innenfor produksjon av fisk i framtida.

Etterpå laget de lakse-taco, spiste og hygget seg sammen. For den sosiale biten er selvsagt også veldig viktig når man er på camp.

Dissekeringen av laks var noe som virkelig fenget elevene, de lærte blant annet at de ikke må skjære hull på galleblæra og hvorfor det ikke er lurt.

Vi så på indre organer og lærte mye om laksens anatomi, de fantes ikke redde for å ta i alle laksens organer, sier Marielle Tryggheim fra OKNN imponert. Hun har vært hovedansvarlig for to marine ungdoms-camper i oktober.

Samarbeider med skolene

På årets to marine camper hadde de med elever fra Sortland ungdomsskole, Myre ungdomsskole, Melbu ungdomsskole og Stokmarknes ungdomsskole. OKNN håper å få med elever fra alle skolene i Lofoten og Vesterålen på camper i årene fremover.

Marin ungdoms-camp er et samarbeidsprosjekt mellom Sortland videregående skole, Opplæringskontoret for nordre Nordland (OKNN) og akvakultur i Vesterålen (AIV). Målet med campen er å rekruttere ungdommer i 10 klasse til VG1 naturbruk på Kleiva, og senere til VG2 akvakultur på Kleiva eller VG2 fiske og fangst på Myre.

Vi sender ut påmeldings-informasjon til rådgiverne på ungdomsskolene og de får i oppgave å plukke ut elever etter samtaler med dem om hvem som kan være interessert eller nysgjerrige på en utdannelse innen blå næring, forklarer Marielle.

15-åring med egen fiskebåt

Jeg har egen båt og er veldig glad i å være på havet, det har vært fint å være på med på denne campen, sier Bernt Trygve Pettersen fra Hennes, som er elev ved Stokmarknes skole.

Faren hans er kaptein og helt fra han var liten, har han digga å være med pappa på havet.I fjor kjøpte jeg meg egen sjark. I tillegg å være på havet er jeg veldig motorinteressert også, derfor har jeg tenkt å søke meg til en teknisk eller blå utdannelse etter ungdomsskolen, sier Bernt Trygve inspirert.

Vebjørn Østgård fra Stokmarknes likte seg også veldig godt på camp.

Jeg har en bestefar som jeg bruker å være med på havet, og jeg er veldig glad i å dra på fiske, sier Vebjørn.

Det hersker ingen tvil om at elevene har hatt to flotte og lærerike dager, med mange nye inntrykk. Kanskje vil noen av dem velge marin utdanning etter ungdomsskolen ? OKNN satser på at mange flere skal få oppleve dette, mange blir overrasket når de ser hvor mange spennende muligheter det er innen fiskeribransjen.