Av Marianne Lovise Strand
Jeanette Johansen (22) og Marius Jensen (20) er fiskeri-lærlinger på tråleren Gadus Njord. – Vi trives kjempegodt, sier de to, som vi møtte på Melbu forrige uke. Samme dag mønstret også en ny lærling på.
Vi møtte dem i byssa ombord på tråleren, som lå til kai på Melbu for noen dager siden. Jeanette kommer fra Lofoten, mens Marius er ifra Sandnessjøen.

Lærlingene følger samme turnus som det faste mannskapet. De arbeider derfor som regel fem uker, etterfulgt av fem uker fri. Men nå, i forbindelse med jula, hadde de vært bare tre uker ombord. Det har vært litt heftig vær så langt i januar, men ingen av dem syntes det har vært noe stort problem.
Jeg liker meg så godt på dekk, og synes faktisk litt uvær er spennende og artig, sier Jeanette, som er fast bestemt på å bli fisker og drømmer om ei framtid med egen sjark. Hun begynte som lærling for et par måneder siden og skal etter planen ta fagprøven og være ferdig utdannet sommeren 2021.
Vil bli styrmann
Marius har lenger fartstid, han er ferdig og skal ta fagprøven denne sommeren. Han gikk først naturbruk VG1, deretter fiske og fangst VG2 på Inndyr sør for Bodø, sier han.

Marius har en seks år eldre bror som har inspirert ham når det gjelder valg av yrke.
Ja, han har vært fisker før og har senere tatt styrmannsskolen. Så det samme skal jeg også gjøre, sier Marius.
Først hadde han tenkt på å utdanne seg til maskinist. Marius liker å mekke og skru, og når han har fri-tur benyttes tida flittig på bil-prosjekter.
Men nå har jeg bestemt meg, det blir styrmannsskolen isteden. Og jeg synes det er like greit å gjøre ferdig utdanningen mens jeg først er i gang, sier Marius.
Et godt liv ombord
Marius synes han har fått lære mye forskjellig i løpet av det halvannet året han har vært lærling.
Mens jeg gikk på videregående, har jeg hatt praksis-uker på andre båter, blant annet Øksnes-væring, sier han.
Ombord i tråleren har de alle sammen egen lugar med dusj og toalett. Det synes de har det bra.
Ja, lugaren min her er faktisk større enn den hybelen jeg hadde på Inndyr, ler Marius.
Jeanette kan også tenke seg å jobbe på tråler, men det er sjark hun drømmer mest om.
Slik det er nå i alle fall, sier Jeanette.
Hun synes livet ombord på Gadus Njord er sosialt og veldig hyggelig. Hun trives med jobben og roser også maten de får servert.
God oppfølging
Jeg får prøve meg på mye forskjellig, men det er ute på dekk jeg trives best, sier hun.
Begge er glade for å få tett og god oppfølging fra OKNN. I deres tilfelle er det Bjørn Willy Hansen fra Svolværkontoret som er kontaktperson.
Det er fint å vite at vi når som helst kan ta kontakt om det skulle være noe, sier de.
Underveis i lærlingtida må de også løse oppgaver, og det er det også satt av tid til at de kan få gjøre mens de er ombord. Noen av oppgavene kan de jobbe med hjemme når de har fritur.

Allsidig erfaring
Lerøy Havfisk AS er en av de største medlemsbedriftene til OKNN, med til sammen 40 lærlinger fordelt utover hele landet. Om lag halvparten av disse har lærekontrakt med OKNN, og stammer fra Nordland.
Fabrikksjef Ole Jan Hansen fra Stamsund er fabrikksjef ombord og faglig leder for både Marius og Jeanette.
For oss er det viktig følge lærlingene tett, sier han og minner om at for mange av ungdommene er jobben ombord deres første møte med arbeidslivet, sier Ole Jan.
For de fleste som starter er det også vanligvis første gangen de er hjemmefra over tid. Ole Jan har vært i bransjen i mange, mange år. Han synes de fleste lærlingene tar jobb-oppgavene ombord veldig raskt. De får lære litt om alt rundt om i fabrikken.
Mens de faste ansatte stort sett gjør det samme år etter år, så får lærlingene en mer allsidig erfaring, sier Ole Jan. Etter ett års tid vet de faktisk mer enn mange av fiskerne ombord.
Blir en livsstil
Når man er lærebedrift hender det jo fra tid til annen at utfordringer av forskjellig slag kan oppstå. De har hatt læringer ombord i flere år, selv har han vært på samme tråler helt fra den var ny i 2013.
Noen ganger kan det være behov for litt ekstra pushing eller en alvorsprat om det som er vanskelig, sier han.
I denne bransjen er det en egen sjargong, og det hender jo at kropps-språk og utsagn kan misforstås.
På dekk står man og jobber med hørselsvern. Da kan det være at en som er helt ny ombord kanskje kan tenke at noen av mannskapet er sinte når de roper en beskjed, sier Ole Jan.
Livet på havet, med noen uker på jobb og noen uker fri, blir fort en livsstil.
Jeg har jobba så lenge med dette og hadde neppe funnet meg til rette i en ni til fire-jobb på land, sier han.
De seneste årene har stadig flere jenter funnet veien til fiskeryrket, noe han synes er veldig bra.
Jeg synes jentene klarer seg veldig godt ombord. Og i denne jobben har det så stor betydning at man må være så veldig fysisk sterk for å utføre oppgavene, legger Ole Jan til.

Første arbeidsdag for Frantz
Samme dag som Jeanette og Marius mønstrer av for tre uker fri, kommer Frantz Davidsen fra Holmstad i Sortland ombord. Han har sin første dag som lærling ombord på Gadus Njord. Frantz har tidligere vært lærling ombord på ferga Tysfjord, men ville heller være på tråler og fikk mulighet til å bytte lærlingplass.
Tor Nordstrand fra Vestvågøy skal være hans faglige leder nå og ønsker blidt velkommen til Frantz sin første arbeidsdag. Det er mange ting å høre om, se og gå gjennom. Ikke minst er det viktig å lære om sikkerhet når man er på en båt. De setter seg ved et bord i byssa for å gå gjennom en del.
Det er også viktig at lærlingene får gjort oppgavene underveis, det er tid til deg også mens man er ombord, smiler Tor før han tar Frantz med på omvisning.
Jeg er spent, gleder meg og forventer å lære mye nytt ombord i løpet av den tida jeg skal jobbe her fram til sommeren 2021, sa Frantz.
Her kan du lese mer om tråleren de tre lærlingene jobber på, som er en del av rederiet Lerøy Havfisk AS.
http://www.havfisk.no/no/flaten/oversikt-over-flaten/gadus-njord