Ble inspirert av en annen jente

av | 23. oktober 2019 | Fag, Livet som lærling, På havet

Oda Humstad (18) fra Hadsel ble så inspirert av en annen jente som var fiskerilærling på tråler at hun bestemte seg for yrkesretning allerede i niende klasse. 

Av Marianne Lovise Strand

Lærer nytt hver dag

Oda startet lærlingtida si på FT Holmøy 17.juli i år. For øyeblikket er hun langt til havs, et sted i nærheten av Svalbard, men posisjonene skifter fort når man er på en stor båt. Og Hadsel-jenta trives veldig godt ombord.

Jeg har vært utplassert på denne tråleren også i november 2018 og februar/mars i år, sier Oda, og legger til at hun føler hun lærer noe nytt hver dag.

Både arbeidsrelaterte ting og om seg selv og om dem hun arbeider med. Arbeidsoppgavene hennes ombord er forskjellige, for i lærlingtiden får hun lære mange ulike ting.

Når jeg er nede i fabrikken får jeg sløye fisken, legge i fryserne og hjelpe og røkke fryserne, sier hun og forklarer nærmere at å røkke betyr at blokkene med fisk i fryserne blir pakket i emballasje. Deretter blir de kjørt ned i fryserommet på paller. Det er så interessant og jeg liker det, sier hun.

Ute på dekk får Oda være med på utlegg og hiving, bruks-arbeid, bøting og annet. 

Learning by doing

Hun føler nesten hun har fått en liten «familie» til og det gjør selvsagt at hun trives ekstra godt.

Mannskapet har tatt meg så godt imot, de er veldig gode læremestere som inspirerer, hjelper og lære bort, sier Oda.

Faren til Oda var fisker en gang i tida, for lenge, lenge siden, men ble valgte etter hvert å utdanne seg til sveiser/industrimekaniker.

Han lever ikke nå, men i hele oppveksten min brukte jeg alltid å være med pappaen min i sjarken på havet og i marka for å fiske etter ørret, sier Oda.

Det å være lærling, sammenlignet med å gå på skole hver dag, beskriver hun som en befriende følelse.

I arbeidslivet lærer man mye mer enn av å bare sitte på skolebenken, man blir fort lei av skole og det er noe helt annet å lære i praksis enn teoretisk, sier hun.

Prestfjord2019
Tråleren Holmøy ute i finvær nå i oktober

Oda synes veldig godt om ordningen med Opplæringskontoret i Nordre Nordland.

Ja, samarbeidet med OKNN e heilt fantastisk, de er der alltid for meg om jeg har spørsmål og det er så bra at noen tar vare på oss lærlingene, sier Oda.

  Ellers er jeg også veldig glad i å dra på fisketurer i marka og gå tur med hunden min, sier Oda

Når Oda er på fritur, vil hun helst bruke mye tid til å være sammen med familie og venna. –

På forrige fritur tok hun lappen, derfor regner hun sterkt at det kommer til å bli en del «roadtrips» på neste fri-tur, som nærmer seg med stormskritt.

Rederiet Prestfjord ble etablert på Myre i Øksnes kommune i 1972 som parts-rederi og ble drevet under forskjellige navn og eierskap fram til selskapet Prestfjord AS ble stiftet av Ola Helge Holmøy i 2001. Selskapet har driftet forskjellige fartøy opp gjennom årene, og har aktivt arbeidet for å få fullstrukturert sine trålere.

Selskapet drifter i dag frysetrålerne F/T Sunderøy, F/T Prestfjord, F/T Holmøy og F/T Langøy, med 180 helårlige arbeidsplasser fra 2018.

Klikk her hvis du ønsker å lese mer om rederiet: https://prestfjord.no