Elev

Vil du være med å bygge det samfunnet du selv er en del av? Har du lyst på en utdanning hvor du får lære deg et håndverk, gjøre praktisk arbeid i skolehverdagen, møte andre med samme interesser og komme raskt i kontakt med ditt drømmeyrke? Velg yrkesfag!

Samfunnet og næringslivet i Nord-Norge, Vesterålen og Lofoten trenger mange dyktige og engasjerte mennesker i arbeid og næringslivet er alltid på utkikk etter unge hoder som kan bringe kompetanse inn i næringen. Som elev har du mange spennende utdanningsprogram og yrkesretninger å velge mellom, for vi trenger hender i arbeid i alle bransjer.

Fiskeri og havbruksnæringen i Vesterålen og Lofoten er i sterk vekst og OKNN har den fulle oversikten for deg som vil gå veien i den blå næringa. Et levende samfunn trenger mat på bordet og kompetanse i landbruksfag, fiske, fangst og matfag. En region med et voksende næringsliv og reiseliv trenger gode forbindelser, bygg og anlegg, digital kommunikasjon og mediefagarbeidere. Det finnes mange spennende muligheter – finn din vei.

OKNN leder deg som elev og lærling trygt inn på din yrkesvei. Ta gjerne kontakt med oss om du lurer på noe og les mer om utdanningsprogrammene på udir.no og vilbli.no, og om lærlingefagene her.

Fordeler ved å

ta yrkesfag

Z

Du får praktisk undervisning

Z

Du får mye undervisning i verksted eller friluft

Z

Du får praksis i bedrifter

Z

Fellesfagene er yrkesrettet etter ditt utdanningsprogram

Lønn

Som lærling regnes du som ansatt i en bedrift og mottar lønn fra din arbeidsgiver og bedrift. Lønnen for lærlinger er en ordinær årslønn fordelt over to år. Anbefalt fordeling av lønna i lærlingtiden er:
1. halvår: 30%
2. halvår: 40%
3. halvår: 50%
4. halvår: 80%

Andre modeller kan benyttes for å vise progressivitet i opplæringen, men ikke under 30 % første halvår, og minimum 50 % i snitt.

Jobbsikkerhet

Lærlingtiden gir deg en unik mulighet til å bli kjent med yrkeslivet samtidig som du utvikler deg innenfor faget og håndverket ditt. Etter endt fagprøve sitter du på attraktiv og fersk kunnskap og kompetanse som mange bedrifter vil være interessert i. Gjennom å aktivt oppsøke og introdusere deg selv for bransjen vil sjansen være stor for at du får jobb etter endt lærlingetid.

Utdanningsveier

Det er ikke enkelt å vite hva man skal bli og hva som passer for akkurat deg. Da er det viktig å sette seg godt inn i hva de ulike yrkene går ut på, slik at du vet hvilken utdanning som leder til ditt ønske. Ved å ta et yrkesfaglig utdanningsprogram får du spennende og varierte skoledager med mye praktisk arbeid.

Næringslivet i vår region har stor spennvidde, og bedrifter har behov for arbeidere i mange ulike yrker. Bruk gjerne våre sider til å sette deg inn i de ulike utdanningsprogram, hvor skolen finnes og hvordan arbeidsmarkedet lokalt er for ditt ønske.

Lykke til med valget. Husk at du alltid kan spørre oss i OKNN om du lurer på noe.

Last ned VIGO appen

Få oversikt over kontrakter, fagprøver og annet knyttet til opplæringen din.