Jawad (20) fra Afghanistan har lyst til å bli fisker

av | 19. juni 2019 | Fag, På havet

Jawad Qulandari kom alene til Norge som 16-årig flyktning fra Teheran i Iran for fire år siden. Nå har han søkt på fiske- og fangstlinja på Myre.

Sola skinner fra skyfri himmel, det er juni og eksamenstider rundt om på skolene. Og mange elever går rundt og er spente på om de kom inn på den linja de valgte. Noen ganger kan tilfeldigheter føre til andre veivalg i forhold til utdanning.

Jeg liker matematikk veldig godt og fikk seks i det faget, derfor søkte jeg meg inn på elektrolinja på Melbu i fjor, sier Jawad.

Men han kom ikke inn. Han vurderte da om han skulle ta seg et års pause fra skolegang, men etter å ha snakket med flere kjentfolk, fikk han høre at det var ledig plass på naturbruk-linja på Sortland videregående skole, avdeling Kleiva. Da han ringte for å sjekke en søndagskveld, fikk han til svar fra skoleledelsen: Du er hjertelig velkommen.

Da ble jeg veldig glad. Jeg hadde opprinnelig ikke tenkt på denne linja, men dette har vært det beste året siden jeg kom til Norge, sier han og smiler entusiastisk.

Han har trivdes godt både på skolen og med sitt linjevalg.

Store kontraster

Jawads aller første møte med Norge var for fire år siden, da han kom til det vesle stedet Sjøvegan med bare to butikker. Temmelig store kontraster sammenlignet med storbyen Teheran, som har nærmere 8,7 millioner innbyggere. Men på grunn av krigen var han nødt til å flykte fra sitt hjem.

Jawad er en positiv og sterk ung mann med mot og ambisjoner. Han vil bli fisker. Foto. Marianne Lovise Strand 

Han har to eldre søstre, som er gift og fortsatt bor i Iran. Opprinnelig kom hans familie fra Afghanistan da han var bare tre-fire år gammel, så Jawad snakker både dari og persisk, i tillegg til engelsk og norsk. Men han husker ikke mye fra sitt opprinnelige hjemland.

De første 10 måneder i Norge bodde han på asylmottak i Sjøvegan, før han ble sendt til Sortland. Han var bare 16 år da han kom til et helt nytt land, hadde ingen familie sammen med seg.

Det er ikke tvil om at dette har vært ganske tøft, men Jawad virker sterk og målbevisst.

En av dem jeg møtte på mottaket, ble en veldig god venn og han er som en bror for meg nå. Vi kom til en Sjøvegan samtidig og til Sortland også samtidig, sier han.

Dette skoleåret har han vært utplassert på båt tre ganger, to uker hver gang.

Jeg har vært på sjark, tråler og nå etter påske på snurper-og snurrevadbåten MS Gunnar K, jeg var med oppover til Hammerfest, forteller Jawad.

På spørsmål om han ble sjøsyk på havet, svarer han at han kun var litt kvalm første dagen på havet på første utplassering.

Heldigvis var ikke sjøsyke noe problem for meg, jeg vennet meg fort til å være på havet, sier han.

Han har likt seg bra under utplasseringene, men synes han føltes seg mest trygg ombord på store båter.

I løpet av året på naturbruk har Jawad vært utplassert på tre ulike båter, etter påske var han med Gunnar K fra Øksnes på fiske i Finnmark. 

I juli får han høre om han har kommet inn på Myre, han har også søkt på Gravdal og i Bodø.

Hvis jeg kommer inn på Myre, så regner jeg med at jeg flytter dit, sier han.

I framtida ønsker han seg jobb på en stor båt, gjerne en båt der han er noen uker på og har noen uker fri. Det synes han virker veldig fint.

Jeg trivdes veldig bra ombord på Gunnar K, og når man bor så tett sammen, blir man jo som en familie og opplever en fin samhørighet, sier han

Penger er uten tvil en del av motivasjonen til å velge fiskeryrket, men han vil likevel understreke at penger ikke er det viktigste i livet. Akkurat det vet han mye om. Før han startet på videregående lærte han norsk gjennom Voksenopplæringen på Sortland.

Men æ har jo lært mæ uttrykket «det lukta penga», sier han og ler godt.

Han har også en annen interesse, som han følger med på og lærer om via YouTube og Instagram. Hårfrisyrer, klipping, farging og moter.

Ja, jeg synes frisøryrket også er veldig interessant, og har lært meg å klippe herreklipp ved å se på nett, sier den allsidige unge mannen.

Opplæringskontoret for Nordre Nordland ønsker Jawad lykke til og håper at han kommer inn på fiske- og fangst på Myre så han får oppfylt sitt ønske.