Kevin Andre(18) har læretida på tre båter

av | 20. januar 2020 | Livet som lærling, På havet

Myre-væringen jobber på tre fiskebåter. Han trives veldig godt på havet med fiskebåtreder Marius Knutsen fra Myre og øvrig mannskap. – Jeg håper at han bestefar er stolt av meg nå, sier Kevin Andre Norø.

Av Marianne Lovise Strand

Kevin Andre bodde på Træna sammen med familien sin fram han var fem-seks år. Så flyttet han og familien nordover til Myre. Men han har fortsatt besteforeldre på Træna, og det er hans bestefar på har inspirert ham.

Jeg begynte å være litt med min bestefar på havet når vi var på Træna på besøk fra jeg var cirka 12-13 år år gammel, sier han.
Dette gav mersmak, og han satser nå på å bli fisker. For et halvt år siden begynte han som lærling i rederiet til Marius Knudsen fra Myre.

Sjøsyke går over

I likhet med mange andre var også Kevin Andre litt sjøsyk den første tida ombord

Ja, jeg ble syk, men det er bare å holde ut. Ikke gi opp eller gå å legge deg i båten. Så går det bedre og bedre for hver dag, sier han.

Nydelig lørdag i Myre havn, stille og klarvær mellom langvarig ruskevær og nedbør. Foto: Marianne Lovise Strand

Tar lappen ved siden av

I februar fyller han 18 år, så han innrømmer at det er travle tider, både på hav og land. For i tillegg til oppgavene som må løses og sendes inn i lærlingtida, holder han på å ta lappen.

Jeg har teorien og oppkjøringa igjen og gleder meg veldig til å få sertifikatet, sier han.
Kevin Andre har en gammel Subaru som førstebil, og den skal han bruke den første tida. Etter ungdomsskolen valgte han først VG1, restaurant- og mat-fag på hjemplassen.

Men etter det året gikk jeg over på fiske – og fangst VG2, sier Kevin Andre.
Han sier at en slik overgang var tillatt tidligere, men at det nå har blitt endringer i forhold til regelverket. Sommeren 2019 var han ferdig med to års skolegang og klar for to år som fiskeri-lærling.

Får allsidig praksis

Båtene han får praksis på er Langnes-væring, Sommarøy og linebåten Vågen.

Å være ombord er ganske grei og fint. I byssa er det plass til å lage mat og vi har kjøleskap og alt vi trenger, sier han. Styrhuset er stort og fint, legger han til.
Når de skal dra garnene går de fra Myre og ligger cirka 2,5 time fra land, helt ute i eggakanten. Han lærer å fiske både med garn og med line. Nå i vinterfisket er det lange dager. Men både han og resten av mannskapet er ved godt mot. Når det er sesong står man ekstra på.

Kevin Andre er en veldig gjev kar og jeg synes det går veldig fint å ha lærling ombord, sier skipper Marius Knudsen.

Kevin Andre i ferd med å klargjøre for at dagens fangst på båten Sommerøy kan leveres til Myre Sjøanlegg.

Lange arbeidsdager

Vi møter dem på kaia på Myre, der tre-fire tonn fisk skal heises opp og leveres på Myre fiskemottak. Marius står på land og styrer heisen, følger nøye med. Nede på dekk, sørger Kevin Andre og en av mann for å få fisken opp fra rommet og over i store kasser.

Karene jobber konsentrert og står på, for de skal på havet også denne søndagen. Mandag og tirsdag melder det skitvær, så da blir det landligge. Men det er alltid noe som skal gjøres. Lørdag slapp de å stå i kø for å levere fisken til Myre Fiskemottak, det var ledig plass med det samme. I sesongen må man nesten regne med litt ventetid ved kai når man kommer med last.

Vi har god oppfølging fra OKNN, jeg synes samarbeidet er veldig bra og det bidrar jo til at det er lettere å være medlemsbedrift, sier Marius.

Skipper og reder Marius Knudsen heiser ombord dagens fangst, her sammen med Bjørnar som av og til er mannskap ombord. (Foto:Marianne Lovise Strand).

Kevin Andre synes også det er veldig bra å vite at det er noen å spørre dersom han lurer på noe, godt å ha Opplæringskontoret å samarbeide med. Oppgaver skal sendes inn regelmessig mens man jobber som lærling.

Selv om det ikke vært så veldig mye kontakt mellom meg og dem nå, så vet jeg at jeg kan spørre om jeg lurer på noe, sier den optimistiske 18-åringen.
Kevin Andre ser lyst på framtida og er veldig glad for at han har valgt et praktisk yrke. Og så gleder han seg selvsagt til å få lappen og kjøre rundt i egen bil når han har fri.

Jeg trives med dette. Det er god stemning ombord med mye spøking og fliring i løpet av arbeidsdagene, sier Kevin Andre fra Myre.