Martin valgte havet som sin arbeidsplass

av | 23. mars 2021 | Livet som lærling

Martin Guldberg på 26 år har lenge hatt et ønske om å bli fisker. Etter en kort periode i køen hos NAV ble han satt i kontakt med Opplæringskontoret for Nordre Nordland. De hjalp han å gjøre ønsket om til virkelighet.

“Jeg setter veldig stor pris på at de har hjulpet meg” sier Martin, som kan fortelle at OKNN har bidratt slik at han fikk seg “et spark bak” og kom seg i ordentlig arbeid. I desember i fjor startet lærlingperioden hans hos rederiet Holmøy Maritim, og 8. januar i år dro han ut på tråleren Langøy for sin første tur på havet som lærling i faget Fiske og fangst.

9 uker senere, dagen etter han har kommet i land tar vi en prat med den blide nordlendingen. “Jeg syns det er fint å være lærling. Jeg har vært inne i dette arbeidsmiljøet før, så jeg visste godt hva jeg gikk til” forteller han. På tråleren utfører han alle de samme arbeidsoppgaver som andre fiskere. “Hvis det er fisk i fabrikken så pakker vi. Jeg har vært med på utlegg og hivinger av bruket. Og å splitte, hvis noe i bruket har vært ødelagt”.

I tillegg til det typiske arbeidet på en tråler må Martin jobbe seg gjennom noen oppgaver gitt av OKNN. Disse omhandler det meste som har med arbeid på havet å gjøre, fra sikkerheten om bord til vedlikehold av utstyr og lignende. Bjørn Willy hos OKNN passer på at Martin svarer på oppgavene og gjør det han skal. “Generelt er han kjempeflink til å følge meg opp. Vi prater innimellom og han spør hvordan jeg har det og hva jeg har lyst til å gjøre mer av når jeg er til havs. Han sto til og med å tok imot meg på kaia da vi kom hjem” forteller han fornøyd.

Martin har valgt havet som sin arbeidsplass og trives svært godt med det. “Jeg vil anbefale det til alle. Alle som liker fysisk og variert arbeid bør ta en titt på fiskeryrket. Om du liker turnusarbeid er det en bonus” smiler 26-åringen. Som fisker har han arbeidsperioder hvor han er 5 uker ute på havet, og deretter 5 uker på land. “Det har vært kjempefint å få hjelp til å komme seg ut i jobb. Særlig når man får den jobben man har hatt lyst på veldig lenge” avslutter han.